Zadlžovanie nemocníc PSK neprestalo, len sa spomalilo

27.10.2004 Celý región

Päť nemocníc s poliklinikou (NsP), ktorých zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj (PSK), nezastavilo za prvých osem tohoročných mesiacov svoje zadlžovan...
Päť nemocníc s poliklinikou (NsP), ktorých zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj (PSK), nezastavilo za prvých osem tohoročných mesiacov svoje zadlžovanie, iba ho spomalilo. Konštatuje sa to v správe o vykonaných racionalizačných opatreniach, ktorú poslanci krajského parlamentu v Prešove na svojom zasadnutí 26. októbra bez výhrad schválili.

Hospodársky výsledok zariadení činil mínus vyše 155 miliónov korún, pred rokom išlo o záporný výsledok vyše 235, 6 milióna korún.
Súčasťou prijatého uznesenia je aj požiadavka, ktorú presadil poslanec Ivan Hopta, aby PSK požiadal štát o oddlženie nemocníc k 31. decembru t. r. Hoptova dodatočná požiadavka do textu uznesenia prešla bez slova komentára.
Vrcholový manažment všetkých NsP zverejnil tiež vykonané kroky na transformáciu zariadení. PSK totiž ponúkol NsP do ekonomického prenájmu prijatím uznesenia na predchádzajúcom zasadnutí zastupiteľstva 19. augusta. Proces výberu nie je uzavretý a poslanci ani o ponukách na zasadnutí nerokovali. Zrejme sa tak stane na ďalšom zasadnutí v decembri t. r.
NsP v Levoči vykazovala na konci hodnoteného obdobia mínusový hospodársky výsledok v objeme bezmála 12 miliónov korún (k 31. augustu 2003 dlh činil vyše 27, 5 milióna korún). Zlepšenie nastalo úsporou nákladov a zvýšením výnosov. O jedinú túto NsP prejavila záujem samospráva, a to \"domáceho\" mesta Levoče. NsP v Starej Ľubovni mala záporný hospodársky výsledok vyše 27, 7 milióna korún (o jeden milión Sk menej ako k 31. augustu 2003). NsP vo Svidníku vykázala stratu bezmála 23 miliónov korún (pred rokom mínus vyše 57, 6 milióna korún). NsP v Humennom vykázala mínusový hospodársky výsledok v objeme bezmála 54 miliónov korún (asi 60, 5 milióna korún). Vedenia všetkých troch NsP navrhujú transformáciu na neziskovú organizáciu. NsP vo Vranove nad Topľou mala mínusový hospodársky výsledok okolo 39 miliónov korún (oproti vyše 61 miliónom korún k 31. augustu 2003).
(jj)
 

Vyberte región

mark